divendres, 16 de maig del 2014

1.1 La hominització


Posició erecta o bipedisme

És la capacitat de desplaçar-se mitjançant únicament dues extremitats. 
El bipedsme va representar una adaptació a la vida a la sabana importantíssima, ja que va permetre atalaiar els enemics, rebre menys insolació o travessar aigües profundes. A més amb la marxa bípeda, l'homínid va poder recórrer distàncies més llargues i cansar-se menys. Encara que l'avantatge més important va ser l'alliberament de les mans i tot el que va comportar.  






Augment de la capacitat cranial

Un caràcter que es va desenvolupar extraordinàriament va ser l’encefalització o l’augment de la capacitat cranial. Va permetre progressivament augmentar la nostra capacitat i d’aquesta manera la nostra massa encefàlica va créixer notablement. Així, el neurocrani ha passat de representar la quarta part del volum total del crani a representar les tres quartes parts en els humans actuals, és a dir ha passat d'uns 500 cm3 en l'Australopithecus a uns 1400 cm3 en l'Homo sapiens sapiens.



   




Mà prènsil

L'alliberament va suposar l'obertura d'un món de possibilitat per als nostres avantpassats. Cal destacar les avantatges tècniques que van poder realitzar: transportar cries, recol·lectar aliments a distàncies més llunyanes, manipular estris per tal de crear els primers objectes, encendre foc i expressar-se artísticament. 
  
El poder utilitzar les mans va significar un canvi radical que va desenvolupar les nostres capacitats abstractes i creatives. 

Aparició del llenguatge

El creixement de l'encèfal va permetre la complexitat del pensament simbòlic i el desenvolupament de la capacitat comunicativa, mitjançant la qual es relacionen objectes amb sons, que culminen en un llenguatge articulat. 

Per poder modular d'una manera més adequada els sons, l'aparell fonador, concretament les cordes vocals, van passar a ocupar una posició més baixa. En els Australopithecus i les espècies del gènere Homo, excepte la nostra, les cordes vocals van ocupar una posició més alta, fet que va ocasionar la dificultat de la parla. 

Una capacitat cerebral més gran va permetre, més enllà d'utilitzar branques, bastons o pedres, elaborar instruments de pedra amb la forma imaginada. El progrés intel·lectual és la causa principal de l'hegemonia actual de les homínids.    

Cal recordar que el procés d'hominització no va ser degut únicament a un desenvolupament individual, sinó que va ser conseqüència de múltiples canvis biològics que es van interrelacionar entre ells. És a dir, no es pot entendre l'alliberament de les mans sense la posició erecta, ni l'augment de la capacitat cranial sense l'alliberament de les mans, que van col·labora en el desenvolupament intel·lectual.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada