divendres, 16 de maig del 2014

2.2 La diversitat humana

La diversitat humana és una realitat social i psicològica. La diversitat ens permet distingir-nos uns dels altres. Ens fa diferents la nostra llengua, les nostres tradicions, el color de la nostra pell... però això no ens fa ser ni millors ni pitjors, sinó únics.

Les investigacions fetes dels darrers anys sobre la diversitat entre els grups humans mostren que hi ha menys diferències genètiques del que es pensava. La quantitat total de melanina entre els humans no és tan diferent; les persones de pell clara la melanina es disposa en les capes més profundes de la dermis.

Les característiques que ens fan “diferents” a nivell físic són: el color de la pell, la forma del cap, el color i la forma dels ulls, la textura i el color del cabell és la diferència més visible entre les persones. Hi ha quatre grups:

  • Caucàsic. Crani més allargat, nas recte, pell clara, estatura alta amb membres allargats, llavis prims o mitjans, mans i peus grans i cabell de diferents tonalitats de marró.
  • Nègrid. Esquelet resistent i crani dur, pòmuls alts i prominents, nas petit i aixafat, ulls negres o castanys foscs, pell doble o marró clara o fosca i cabells arrissats i encrespats de color marró fosc o negre.
  • Mongòlid. Cara ampla i plana, nas xato o a vegades allargat, cabell molt llis i negre, ulls foscos i petits, pell groguenca i baixa estatura.
  • Austràlid. Color de la pell que oscil·la des del marró clar fins al fosc i cabell molt arrissat però sense arribar a estar encrespat.

El concepte de raça és artificial i està basat en mitjanes estadístiques d’un conjunt molt ampli de característiques. Dins de les races, la varietat és considerable i el rang de variació se superposa amb els altres grups d’humans diferents. Les adaptacions per selecció natural a conseqüència de la influència del clima s’expressen en diferències en els caràcters externs del cos. Per això, les diferencies racials són externes, cosa que fa pensar que les diferències poden existir en tota la resta de la constitució genètica; per això no és cert: som poc diferents pel que fa la resta de la nostra constitució genètica.

Els grups humans aïllats hi ha característiques genètiques prou constants, però al llarg de la història hi ha hagut tant mestissatge de diferents procedències que la comunitat científica qüestiona la utilitat del terme raça.

La diversitat humana s’ha generat durant els últims 50.000 o 60.000 anys. Les poblacions van estendre’s al sud-est asiàtic, a Austràlia i Nova Guinea fa 60.000 anys, i a Europa fa 40.000 anys. El poblament humà més recent correspon de l’Àsia i Amèrica, que es va produir durant els últims 35.000 anys. Els pobladors indígenes de l’Amèrica del Sud procedeixen de poblacions asiàtiques i similituds de caràcters físics entre aquests dos grups humans. Som una espècie relativament “jove”, amb una diversitat genètica poc important: no són superiors a l’u per mil.

El desenvolupament fa 10.000 anys de l’agricultura i la cria de bestiar va suposar un pas important en el procés d’humanització per la transcendència social i cultural que va tenir. Va determinar el trànsit de moltes societats caçadores-recol·lectores nòmades cap al sedentarisme.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada