divendres, 16 de maig del 2014

2.1 El procés d'humanització

La humanització o evolució cultural són les transformacions produïdes per l’evolució socio-cultural que han afectat i afecten les formes de vida i organització humanes. Cal distingir humanització de hominització. 
Els principals trets característics de procés d'humanització són:


  • Descobriment del foc: El foc es va domesticar durant l'últim mig milió d'anys. Permet escalfar-se quan fa fred, espantar els depredadors, cuinar determinats aliments per facilitar-ne la ingestió, treballar millor les eines i ajudar a crear vincles interpersonals. La tècnica més primitiva consistia a percudir trossos de sílex i pirites, encara que més tard es va perfeccionar la tècnica i es feia utilitzant una tija llenyosa que girava ràpidament sobre una fusta, la qual en generar calor produïa foc.
  • Fabricació d'eines i armes: L'alliberament de la mà va permetre començar a treballar la pedra, per tal de fabricar eines i armes que amb el temps es va anar perfeccionant. Es creu que els primers Autralopithecus ja tenien una mà capaç de manipular objectes amb precisió. En la prehistòria, s'identifica un primer període, anomenat paleolític (pedra vella) en el qual hi va haver una millora progressiva de la tècnica de treball de la pedra: Es feien des de còdols tallats per una cara fins a puntes de fletxa simètriques. S'utilitzava especialment com a matèria prima el sílex o altres roques de quars, tot i que també s'han trobat materials fets amb banyes i ossos. Posteriorment, durant el neolític (pedra nova) la pedra es va polir i treballar amb més precisió. 

  

  • Fabricació de ceràmica: L'ús del foc i l'habilitat manual van permetre que els humans fabriquessin els primers recipients de ceràmica, fet amb argila cuita. Així, la fabricació d'estris i d'objectes van ser el primer procés tecnològic dels humans. La ceràmica permetia conservar aliments i emmagatzemar aigua, fet que va permetre que la qualitat de vida dels creadors millorés. 
  • Manifestacions artístiques: Aquestes són exclusives els éssers humans. La pintura amb escenes de caça a les parets de les coves i les ornamentacions de la ceràmica són només alguns exemples de l'expressió artística dels primers humans. Les manifestacions artístiques servien per expressar idees, missatges o vivències i transmetre-les a altres membres del grup o a generacions venidores.




  •  Reforç del vincle sexual: La probabilitat de supervivència de les cries era més gran si les femelles s'estaven amb elles en llocs segurs i si els mascles tornaven al grup amb els aliments que havien anat a cercar. Aquest vincle sexual es va veure reforçat per la selecció natural, que va afavorir els canvis en aquells individus que seguien el comportament. Un fet transcendental va ser la possibilitat e procrear durant tot l'any. A més es va desenvolupar un sentiment de possessió de la femella cap a les cries, del mascle cap a la femella, de la femella cap al mascle etc. Aquest sentiment va poder desencadenar en el sentiment de propietat respecte els objectes. També es desenvoluparien comportaments altruistes i de sentiment de grup. 
  • Establiment de grups socials: Com que la probabilitat de supervivència d'un individu és més gran dins d'un grup social, la selecció natural va afavorir els canvis encaminats a afavorir aquests grups. Així es va evolucionar fins a una implicació major dels progenitors en l'atenció de la prole, una complexitat més alta de les interaccions entre els individus i un temps més llarg per a l'aprenentatge per part dels nounats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada